Saturday, 19 January 2013

Latihan Menulis : Soalan Pertama.

Soalan Pertama : Tulis satu muka surat tentang seorang kanak-kanak perempuan bernama Dot, tanpa menggunakan huruf yang bertitik (i, j).

Perempuan Bernama Dot

Dot melangkah bersama bersama Mona dekat taman perumahan mereka. Mereka berdua melangkah ke Taman Kanak-Kanak Setempat.  Mereka berdua ke taman, bukan mahu bersukan mahupun memakan buah-buahan taman. Ada seseorang menunggu mereka berdekatan dengan Taman Kanak-Kanak Setempat. Namanya Alan.

Alan berumur 12 tahun sebaya dengan Dot dan Mona. Alan mahu menyerahkan sebuah buku lama “Asal Boleh Buat.” Sebuah novel sastera. Dot dan Mona melangkah dengan pantas dan tergesa-gesa. Mereka berdua sudah membuat keputusan,  dapat novel sastera Marry Zack segera mungkin. Marry Zack pengarang novel “Asal Boleh Buat” 

Bebola mata mereka memandang susuk tubuh Alan yang berbadan gempal dan lebar. Alan melangkah ke hadapan lalu mempaparkan senyuman, terserlah muka kebudakan berumur lapan tahun. Mona merampas novel pada tangan Alan. Tersentak Alan menengok kelakukan Mona. Mata Dot merenung garang, tepat ke muka Mona.

Mona mengendurkan wajah. Menengok Dot muka macam lembu kepanasan. Lalu Mona menyerahkan novel sastera kepada Dot. Mereka berdua senyum keseronokan. Mona mengenggam telapak tangan kanan Dot. Lalu mereka melangkah bersama-sama pulang ke rumah.

Alan menengok mereka berdua, lalu pulang ke rumah. Dalam benak Alan. Alan mahu menyerahkan lagi sebuah buku “Asal Jangan Boleh”

No comments:

Post a Comment